Daintree National Park - Mossman Gorge

Sista dagen i Port Douglas så åkte vi upp till Mossman Gorge ca en halvtimme norrut. Vi åkte upp till Daintree National Park som är en av Australiens vackraste och mest orörda regnskogar. Det var så otroligt fint och det var inte alls mycket turister där. Vi promenerade runt en vandringsled på ca 2,7 km. Vi fotade massor men det tar sån lång tid att ladda upp bilderna här. Vi stannade och badade vid flera olika sötvattensbäckar som hade riktigt kallt och svalkande vatten. Det var så skönt att bada efter man hade gått runt där i den fuktiga och tropiska värmen och alla kläderna hade klibbat sig fast mot kroppen. I slutet av promenaden så var det en jättestor bäck alldeles nedanför ett vattenfall där de flesta stannade och badade med massa olika fiskar i vattnet. Det var så himla vackert. En kompis hade kommenterat en bild som jag hade lagt upp på facebook och skrivit Narnia och det stämmer nog. Jag blev riktigt imponerad av det stället. Ett måste om man är i Cairns eller Port Douglas!!



Gin Gin

Vi söker fruktplockarjobb för fullt just nu. Men det går lite trögt och det är svårare för oss eftersom vi inte bor på hostel eller husvagnspark. För dom hjälper till att förmedla de jobb som finns till sina gäster så dom går alltid först. Vi får åka runt till farmer och på informationscenter och fråga själva. Oftast finns det inge jobb eller så är det helt fel säsong för att plocka frukt. Vi tänkte prova inom turismen istället om vi inte hittar något.

Nu har vi börjat köra söderut igen. Fredrik har kört som en galning två dagar i sträck för det finns mycket mer jobb här nere. Just nu är vi i en liten stad som heter Gin Gin utanför Bundaberg. Så vi är snart i Brisbane igen. Vi ville egentligen köra ut i outbacken från Townsville och köra ner till Alice springs och Uluru. Men vi känner oss inte riktigt utrustade för det. Det är så otroligt långa avstånd och ibland finns det inte bensinmackar på säkert 70 mil. Sen läste vi någonstans att nu under sommaren så är jättemånga bensinmackar och affärer stängda. Så vi avvaktar lite och kanske tar en sväng ut i outbacken senare under våran resa. Vi kommer att behöva flera dunkar med vatten och bensin sen eventuellt skaffa en extra bärgningsförsäkring för att vara på den säkra sidan. Det känns lite löjligt att köra tvärs igenom en hel kontinent bara för att få se en sten. Men det sägs att det ska vara riktigt häftigt där ute så det är nog värt den långa resan.

Jag har även fått urinvägsinfektion (igen!!!) så det känns inge kul alls. Jag har köpt något pulver på ett apotek här i Gin Gin som man ska blanda med vatten och dricka 4 gånger per dag. Det ska tydligen hjälpa. Men jag dricker även tranbärsjuice som Fredrik åker och köper åt mig varje gång det tar slut. Han är världens bästa doktor i hela världen. Han köper choklad och godis och allt möjligt för att jag ska må bättre. Jag hoppas verkligen det går över snart :(


Happy Australia day!

Idag firar dom Australia day här i Australien men eftersom vi är svensk och inte riktigt vet vad det innebär så sitter vi på Mcdonalds och nördar med våra laptops. Det regnar ute så det känns bra att ta igen lite datortid!

Visste ni att man ser Stora Barriärrevet där vi dök och snorklade ända från rymden? Ganska coolt! Eftersom det varit dåligt med bilder på sistone så tänkte jag att det passade bra med ett inlägg med bara bilder idag. Här kommer lite bilder som vi tagit med våran undervattenskamera när vi var ute på Stora Barriärrevet.








Port Douglas

Nu är det väl dags för en uppdatering här på bloggen. Vi är fortfarande kvar här i Port Douglas. Vi har sovit här i 5 nätter nu. Igår var vi ut till Barriärrevet och provade på både dykning och snorkling. Vi hade bokat en tur dagen innan med en jättestor och fin båt som hette Aristocat. Båten stannade vid tre olika stopp under dagen och vi hade blivit inbokade att dyka på första stoppet. Jag har alltid velat prova på och dyka och det var så jäkla grymt! Vi fick en snabb introduktion där en dykinstruktör förklarade hur allting fungerade. Sen var det bara att sätta på sig de sexiga våtdräkterna, cyklop, tyngder, tuber och simfötter. Innan jag visste ordet av så låg jag där under vattnet och höll fast i ett rep under båten. Jag fick lite panik i början för det var ganska svårt att vänja sig vid att andas och jag började hyperventilera.

Jag trodde för ett ögonblick att jag inte skulle klara av det och vinkade åt instruktören att jag ville gå upp. Men han lugnade mig och ville att jag bara skulle andas och titta på honom och helt plötsligt så kändes allting så himla bra och jag blev mycket mer avslappnad. Det var bara tack vare honom och jag är så glad att jag inte gick upp nu i efterhand! Det var jag, fredrik och en tysk tjej som dök med våran intruktör. Sen fick vi visa honom under vattnet att vi klarade av att blåsa ut vatten genom cyklopet, ta bort luftmasken och hålla andan, blåsa ut tre bubblor och sen byta till en annan luftmask (eller vad det heter) och först blåsa ut i den och sen andas in igen.

Vi dök runt ett korallrev och sen tillbaka till båten. Dykningen varade i ca 30 minuter. Jag som var så nervös innan kände mig så mallig efteråt! Det var lätt det bästa som hänt hittills på denna resa och jag är så glad att jag vågade göra det! Det var riktigt coolt och jag förstår fortfarande inte att jag har dykt på 10 meters djup i det absolut finaste och vackraste korallrev på hela planeten. Vattnet var så otroligt rent och det kändes som man dök och snorklade i rent dricksvatten. Det var precis som att simma runt i ett stort akvarium. Några av de andra dykarna hade sett haj flera gånger under dagen men tack gode gud för att jag inte såg någon haj!! Men när vi snorklade fick vi se alla möjliga fiskar i alla möjliga färger och former. Så coolt!


Port Douglas

Nu har vi nått toppen av våran resa längs med östkusten. Det blev en 250 mils roadtrip upp till Cairns och sen fortsatte vi lite längre norrut upp till Port Douglas. Det sägs att det ska vara billigare att ta sig ut till Barriärrevet här men vet inte riktigt om det stämmer. Vi funderar på att boka imorgon eller på tisdag då det ska vara helt okej väder. Annars är det "wet season" här uppe just nu så det regnar mer eller mindre varje dag. Ösregnar stämmer nog in bättre. Annars är det riktigt varmt och det känns som att man fastnat i någon slags trans pga denna hetta. Man sitter helt still och vågar inte röra sig något i onödan för då börjar man svettas på en gång.

Hinner inte blogga mer då mitt internet går ut om ca 5 minuter. En bättre uppdatering kommer en annan dag.


Jag matar en ring tail possum i Hervey bay, så söt!

Bilder från Agnes water



Airlie beach

Vad har hänt sen jag uppdaterade sist? Vi har börjat leta efter jobb men det verkar vara svårare än vi trodde. Säsongen är över på de flesta frukter och grönsaker och börjar inte förrän i mars/april. Men det verkar vara bananer året om lite längre norrut iallafall. Så vi kanske provar på det. Jag tror det är väldigt jobbigt att jobba utomhus i den här värmen. Jag njuter av varenda sekund vi är inne på något shoppingmall eller restaurang med AC. Men det är nätterna som är värst. Det blir så varmt och fuktigt så det blir jättesvårt att få någon riktig sömn. Det var mycket bättre längre söderut där det blev ganska svalt på kvällarna och nätterna.

 

Nu är vi framme i Airlie beach, en liten hamnstad på ca 5000 invånare. En lite lyxigare variant av Byron Bay. Det är hit dom flesta åker för att ta sig ut till Whitsunday islands som ligger alldeles intill Stora barriärrevet. Det skulle vara perfekt att ta dykarcertifikat här (eller på Magnetic island som vi funderar på) och dom erbjuder även jättemånga olika segling och båtturer ut till alla öarna. Jag skulle vilja snorkla igen också! Det var så himla kul när vi gjorde det i Thailand. Men då måste man ta en dagstur ut till någon av öarna. I våran guidebok står det att det finns ett korallrev alldeles intill stranden uppe i Bowen, bara en timme härifrån. Jag minns när vi var i Cypern 2001 och snorklade vid ett sånt korallrev alldeles vid stranden. Det var så häftigt! Tills det plötsligt dök upp en stor ål framför näsan på oss och vi blev skiträdda och skrek som galningar och släppte våra håvar och simmade in till land. Haha stackars pappa fick simma ut och hämta våra grejer efteråt :)

 

Vi har inte fyllt på vårat trådlösa internet för det har funkat så dåligt de senaste veckorna så vi passar på att använda internet när det finns gratis i någon park eller på något bibliotek. Jag fattar inte hur Mc donalds kan få sätta upp lappar överallt att dom har gratis wifi när det aldrig fungerar och om det gör det så går det så himla segt ändå.

 

Jag menade inte att dumförklara hela den australienska befolkningen i mitt tidigare inlägg men ni ska veta att vi har träffat på mycket knäppisar. Dom flesta är jättesnälla och hjälpsamma här men man får inte vara blåögd för det finns mycket konstigt folk. Men det finns det överallt! Jag är jättetacksam för min ryggsäck också såklart som jag har fått av min snälla mamma. Den var jättebra när vi reste runt i Thailand och tar inte upp så mycket plats i bilen. Fast den blir väldigt tung med alla grejer nerpackade eller det kanske är jag som är klen? haha. Men det finns människor här som ser ner på oss "backpackers" och vi har träffat på en del sådana också. Så därav mitt tidigare inlägg.

 

Fredrik och jag har det jättebra iallafall trots denna värmebölja. Jag vill inte ha snö direkt men några grader kallare på nätterna hade inte skadat. Hoppas allt är bra med er där hemma och att ni går in och läser då och då. Så jag inte sitter här och skriver helt i onödan :)


Agnes water & Town of 1770

Vilka otroligt fina semesterstallen!! Vi stannade dock bara en natt for att kora vidare uppat. Men Agnes water var jattefint! Vi var aven upp till en nationalpark dar de hade en utsiktsplats ut over havet, stranden och klipporna. Det var aven dar Kapten Cook forst klev i land ar 1770 i det som idag ar Queensland. Darfor heter Town of 1770 just precis sa. De bada stallena smalter ihop med varandra sa det ar egentligen som en liten gemensam stad. Det enda trakiga var att jag brande mig pa en manet nar jag badade i Agnes water. Just my luck!

Jag vet att jag inte borde klaga pa varmen har borta men det ar svart. Man svettas hela tiden. Det ar val skont om man ligger pa stranden nar man kan ga ner till vattnet och det svalkar lite iallafall. Men nar man precis har duschat och har rena klader pa sig ar det inte lika kul.. Vi gar och lagger oss 9-10 varje kvall for det gar inte att sova langre an till halv 7 pa morgonen. Det blir alldeles for varmt i bilen, idag stod termometern pa 41 grader. Jag vet att det bara kommer att bli varre ju langre norrut vi kommer. Vi har ingen AC i bilen heller sa ni kanske forstar hur varmt det blir.

Jag kan tyvarr inte ladda upp nagra bilder pa bloggen for vi sitter pa ett bibliotek i Yeppoon dar vi har sovit inatt. Varat tradlosa internet har gatt ut ocksa men det gor inget for det var inge bra anda. I borjan funkade det jattebra men sen har det bara varit dalig sandning overallt. Det har gatt jattesegt och skype funkar inte :(

Nu har jag last ut Kris Jenners sjalvbiografi Kris Jenner and All things Kardashian som jag kopte forra veckan. Den var sa himla bra och det ar sa avkopplande att lasa! Jag vill lasa mera men det ar sa dyrt med bocker har borta. Allt ar sa dyrt har! Vet inte vem det var som skrev nagonstans att mat skulle vara sa billigt har i Australien men klader mycket dyrare an i Sverige.. Klader ar billigt har!!! Maten ar svindyr. Vi lever pa nudlar, nutella mackor och Mc donalds. Beach 2076 har kommer vi :)

Nu blev det kanske ett rorigt inlagg men nu har ni fatt en liten uppdatering iallafall. Jag ar sa trott sa vet inte vad jag skriver. Vi ska aka och ata lunch strax sa hoppas man far lite ny energi. Kanner att det blev lite negativt nu, men sa blir det ibland. Man kan inte vara pa topp jamt. Blir val sjuk av den kalla ACn som dom har pa biblioteket ocksa..

Bundaberg

Vi kom hit till Bundaberg idag. Men vi blir nog inte kvar här länge. Vi fortsätter nog uppåt redan imorgon och sen funderar vi på att ta en sväng ut i outbacken. Det finns inte lika mycket ställen att se efter kusten efter Agnes Water och Town of 1770 innan man kommer upp lite mer norr här i Queensland.. Så vi hoppas att få se lite "annan natur" än fulla och hemlösa aborginer överallt, föräldrar som skriker och agar sina barn offentligt, otrevliga bilförare som älskar att peka finger eller hytta mot oss som kör lagligt och vi som kanske tycker att våra liv är värda mer än att tävla mot andra i 140 på en 80 väg.. och kanske inte vill köra ihjäl oss mitt i Australien på andra sidan jordklotet. Eller stenhöga 16 åringar som hoppar på våran bil utanför Mc donalds och skriker hysterisk och de enda ord hon verkar kunna säga är fucking, fucking, fucking bitch. Tills fredrik vevar ner rutan och säger att vi tyvärr inte pratar engelska.. Ja nu kanske ni förstår varför vi sover med en stor fet kniv bredvid sängen.. Folk är sjuka i huvudet här!

Det som är så roligt är att alla australienare verkar tro att det är utlänningarnas fel. De skyller på japanerna och resten av Asien folket som tydligen har maffior överallt. Men alla pshycon som vi har träffat på här är faktiskt australienare. Visst är det konstigt? Jag tycker att det finns många knäppisar i USA men Australien vinner med hästlängder.

Vi har träffat lite andra resenärer från Frankrike idag (hatar ordet backpackers, precis som att alla backpackers skulle vara en speciell stereotyp. Önskar att jag aldrig köpte en ryggsäck.. Helt ärligt.) och fått jättebra information om fruktplockarjobb och massa andra saker. Så himla snälla och hjälpsamma! Så vi tänkte prova på att jobba på farm lite längre norrut. Om det finns nå jobb förstås. Det verkar vara väldigt stor konkurrens bland alla turister som vill dryga ut reskassan lite. Men det vore jättebra för oss eftersom vi funderar på att göra ett stopp på hemvägen sen, precis som vi gjorde i Thailand påvägen hit.

Hervey bay

Enligt våran guidebok så skulle inte Hervey bay vara "varken charmigt eller mysigt på något sätt" men jag har nu lärt mig att inte tro på vad alla andra säger. För alla tycker så otroligt olika och det är jättesvårt att ta emot tips från andra. Jag gillar den här stan, specielt Torquay beach där vattnet är alldeles turkost! Så fint! Torquay beach har det renaste vattnet och sanden. Längre ner på de andra stränderna är det så långgrunt och det ligger gröna alger överallt i vattnet, inte så fräscht. De har jättemysiga parker alldeles intill stranden och det ligger en shoppinggata som löper längs med hela stranden med restauranger, butiker, turistbyråer, hostel mm. Sen 5 min från stranden ligger flera stora shoppingcentrum, biografer och alla populära snabbmatsställen.

Igårkväll såg vi något riktigt coolt! Fredrik var på toa och jag stod utanför och väntade. Så började det flyga något som såg ut som vanliga fåglar väldigt lågt alldeles ovanför mig. Det kom bara fler och fler, det måste ha varit flera hundra stycken!! Sen såg jag att de hade som pinnar ute på vingarna och vingarna såg precis ut som skinn. De hade som små mushuvuden och då såg jag vad det var!! Det var fladdermöss!! Flera hundra stycken som flög ovanför mig. Lite läskigt men så sjukt coolt! Jag har aldrig sett något liknande! Jag ropade på Fredrik så han skyndade sig ut och då kom det bara ännu fler. Sen satte sig en fladdermus på en gren bredvid oss och åt på någonting. Han såg precis ut som fladdermusen i barnfilmen Mästerdetektiven Basilmus. Så äcklig!!

Vi satt kvar i parken en stund för vi ville mata djuren som vi hade matat kvällen innan. Jag vet inte vad det heter på svenska men det är ett känguru/råttliknande djur som kallas för Ringtail possum. Ni kan googla det så ser ni hur dem ser ut. De bor i träden och sover där uppe på dagarna och på nätterna klättrar dom ner för att leta mat. Vi sträcker bara ut bröd eller banan så klättrar dom försiktigt ner för trädet och sträcker ut en liten tass eller tar maten direkt i munnen. En dam bredvid oss matade också dem samtidigt och hon kunde till och med klia en på ryggen! Så himla söta!

Vi funderar på att åka ut till Fraser Island medans vi är här som är världens största sandö och väldigt populär. Men jag vet inte. Någon som har varit där och tycker det är något som man verkligen borde se? Det kostar ganska mycket att åka över dit men det ser väldigt fint ut på bilderna. Det växer regnskog ur sanden och det finns regnvattens sjöar och det är endast bilar med 4WD som kan ta sig fram på ön eftersom det inte finns några asfalterade vägar. Vi ska fundera lite så får vi se hur vi gör.

Nu blev det ett långt inlägg men det blir så när man har mycket och berätta :)

RSS 2.0